LijstjesDaar zijn ze weer....de befaamde lijstjes. Gijsbert Kramer, kenner van popmuziek, begon er dit jaar al vroeg mee , namelijk in september. Maar hij pakte het dan ook gelijk goed aan. Geen rijtje met de beste tien albums van het afgelopen jaar, maar omdat 2010 zo'n lekker rond getal is, de beste albums van het afgelopen decennium. En dat levert niet alleen een aardige Top Tien van hem op maar vooral een geweldige rij met lijstjes van reageerders.
Kijk, dat zijn blog-activiteiten waar een mens blij van wordt en waar je nog eens een goede download-idee├źn kunt oppikken.
Het was een beetje te verwachten dat Funeral van Arcade Fire bij Kramer op 1 eindigt. De journalist wist zo'n beetje als eerste in Nederland (2004) te melden dat Arcade Fire de nieuwe U2 zou worden. Tot nu toe is Kramer ook de enige. Maar dat brengt Kramer niet van zijn stuk. En hij heeft gelijk dat de plaat in ieder geval ergens in de Top Tien van het afgelopen decennium thuishoort.
Ik ben er nog niet helemaal uit wie de overige 9 plekken zouden moeten vullen. Opvallend in de reacties vond ik dat ene Maarten Mortes van Murcof noemde. Een even vreemde als mooie plaat, minimalistischer kan haast niet. Maar juist daardoor zo onverwacht in een top 10.
Overigens zoemt de laatste dagen niet een hoogtepunt uit de afgelopen tien jaar door mijn hoofd, maar een ouwetje van nota bene Herbie Hancock. Volgens Wikipedia de kwam de single in 1983 uit . For old times sake dan maar...
Het kon niet uitblijven: meer en langere lijstjes! Pitchfork zet de beste twintig op een rijtje en Paste magazine zelfs de beste vijftig. Opvallend: veel dezelfde albums.

0 reacties:

Een reactie plaatsen